Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johnny Gustavsson berättar mer om polisens uppmaning i klippet. Foto: SVT/TT

Polisens uppmaning inför halloween: ”Undvik vapenliknande föremål”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i region öst har gått ut med en uppmaning inför halloween. Bakgrunden är de händelser som inträffat under året där barn varit förövare.

– Undvik vapenlikande föremål. Det kan ta resurser för oss och kan dessutom bli farligt, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson.

En annan anledning till uppmaningen är en händelse i Norrköping på onsdagen som polisen inledningsvis misstänkte handlade om en kidnappning.

– Det visade sig vara en svensexa. Men det tog en himla massa resurser från oss. Vi var på plats med tio patruller och en polishelikopter var på väg dit. Vi hade ett litet utvecklingssamtal med de inblandade individerna efteråt, men hoppas att mannen får ett underbart äktenskap sen, säger Johnny Gustavsson.

Potentiellt farligt

Att visa sig med vapenliknande föremål kan, förutom att ta polisresurser, potentiellt även vara farligt.

– Kommer vi dit med ingångsvärden att det handlar om en beväpnad person och personen som har föremålet inte förstår allvaret i situationen kan det också bli farligt, säger Johnny Gustavsson.

Pågående våldsvåg

Polisen menar också att den pågående våldsvågen satt sina spår.

– Det senaste halvåret har våldshändelser och väldigt unga varit ännu mer på tapeten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.