Poliser skriver protestbrev

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals poliser i Sverige har skickat protestbrev till politiker och polisledningen. Låga löner och en rörig organisation gör att många poliser är missnöjda.

Har du själv skickat ett brev till ledningen och politiker?

– Ja det stämmer. Jag skickade brev igår. För att vi ville visa vårt missnöje, dels med lönen och dels med värderingen av polisen, säger, Kristoffer, polis.

Kristoffer är polis i Linköping och har jobbat i sju år. Han har en lön på 24 500 kronor, en lön han delar med många erfarna poliser. Och det är en stor anledning till missnöjet.

Vad är det ni vill åstadkomma med de här breven?

– Vi vill att man ska lyssna på personalen och att man försöker hitta ett spår där man kan samtala med facket och kunna gemensamt komma fram till en fungerade organisation, menar Kristoffer.

Lönedumpade

Och det är fler som är kritiska.

– Personalen tycker inte att de får den uppskattning de skall ha. Att man har blivit lönedumpad under en längre tid. Att under en fem, sex år har det inte hänt någonting i princip för ett stort antal anställda, säger Stefan Holgersson, forskare och polis.

– Jag tror inte folk utanför organisationen förstår hur problematiskt det är inom polisen. Polisen satsar ju mer och mer på mediabilder, och de internt ser ju att det inte alls är bra, fortsätter Stefan Holgersson.

Stor omorganisation

– Det är inte konstigt att det finns en oro, att det finns också ett visst utrymme för missnöje. Vi är precis mitt upp i en av de största förändringarna som svensk polis har gjort i modern tid, säger Ulrika Herbst, regionpolischef Region öst.

Tycker du poliser i Sverige idag får lön för den möda de lägger ner på sitt arbete?

– Det finns poliser som får det och det finns poliser som vi vill höja, anser Ulrika Herbst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.