Foto: svt

Politiker bussades ut i bushen

Uppdaterad
Publicerad

Östergötland förbuskas när betesmarkerna försvinner. Nu vill Landsbygdsnätverket visa politikerna dess konsekvenser.

På tio år har 18 procent av Sveriges ängs-och betesmarker försvunnit med färre djur och mer förbuskning som följd. För att visa på konsekvenserna om ingenting görs bjöd  Landsbygdsnätverket tillsammans med Linköpings kommun, LRF, Vreta Kluster, länsstyrelsen, Föreningen Naturbeteskött och WWF in politiker och tjänstemän till en såkallad bushresa, en busstur, runt landsbygden. 26 personer, däribland politiker från kommun och riksdag, hade nappat på inbjudan.

Många är oroade

– Den här dagen är jätteviktig. Vi befinner oss just nu i en väldigt djup svacka i svensk livsmedelsproduktion, i synnerhet i mjölkproduktionen, och vi  har idag fått med oss många politiker och jag tycker att det finns ett intresse, många är oroade, säger David Pettersson, mjölkbonde och LRF-representant.

Resenärerna fick under dagen stanna till i Häradskärret, Tinnerö och Stafsäter för att se hur marken ser ut och höra markägare och företagare berätta om sin vardag.

Hjälp av kommunen

– Vi har fått höra ganska bedrövliga berättelser om hur situationen ser ut för dagens lantbrukare, säger Betty Malmberg (M), riksdagsledamot från Östergötland.

Första stoppet på resan var Häradskärret. Där finns stora våtslåtterängar med ett rikt fågelliv och där har Linköpings kommun gått in och hjälpt markägaren med att försöka återskapa en del av området.

– Jag tror det går att vända. Om man anpassar ersättningssystemen litegrann och med ett större lokalt engagemang och större samverkan mellan markägare, kommun och länsstyrelsen så finns det stora potential, säger kommunekologen Anders Jördeskog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer