Politikerna borde ha tagit beslut om mer testning, menar Marie Morell (M), oppositionsråd i Region Östergötlan. Foto: SVT

Oppositionsrådet Marie Morell (M): Politiker litade för mycket på sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Med facit i hand borde Region Östergötlands politiker ha tagit kommandot och bestämt att fler coronatester skulle göras. Det menar moderata oppositionsrådet Marie Morell (M).

I fredags presenterade Coronakommissionen en av sina delrapporter om hur Sverige har hanterat pandemin och betyget är inte nådigt. En storskalig coronatestning borde ha kommit igång tidigare. Östergötland nämns som en av de sämsta regionerna när det gäller testning.

– Vi (politiker, reds anm) borde ha klivit in tydligare och sagt till att nu måste man gå ut och köpa testkapacitet på andra håll, säger Morell.

Den låga testkapaciteten drabbade exempelvis personer som behövde ett coronatest för att en anhörig blivit sjuk, menar Marie Morell.

Hade upphandlat testkapacitet

Som hon ser det lyssnade politikerna för mycket på ledningen inom sjukvården. Inom sjukvården fanns tanken att det var viktigare att ha kvalitet på testerna än att genomföra ett väldigt stort antal tester. Det betydde att man skulle använda sitt eget laboratorium, vilket visade sig inte vara tillräckligt.

Marie Morell berättar också att Folkhälsomyndigheten rätt tidigt hade upphandlat testkapacitet. Det kunde handla om laboratorium som normalt inte arbetade med sjukvård, men där kunskapen ändå fanns för att analysera tester. Den möjligheten blev det dock konkurrens om, det gällde att vara först till kvarn. Enligt Morell fanns vid det tillfället inget intresse hos Region Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.