Politiker omskakade efter Rumänienresa

Uppdaterad
Publicerad

Linköping satsar mer än dom flesta kommuner på att hjälpa sina tiggare. I dagarna har politiker därifrån varit i Rumänien för att lära sig mer om de trakter som de flesta tiggarna kommer ifrån.

Sent på onsdagskvällen kom de hem, politikerna som hälsat på i den by som de flesta av de som tigger i Linköping kommer ifrån.

– Det har varit en omtumlande upplevelse. Man kom ju dit med en föreställning. den föreställningen har man fått till viss del bekräftad, men framförallt fått nyanserad, säger Daniel Andersson (FP), kommunpolitiker i Linköping.

– Det är oerhört fattiga omständigheter man lever under, säger Eva Lindh (S), kommunalråd i Linköping.

Politikerna följde med hjälporganisationen Hjärta till Hjärta, dels för att förstå bättre, men också för att knyta kontakter med rumänska politiker.

– Lika mycket som vi har mötts av en känsla av hopplöshet hos många människor, så har det också gett hopp om att det faktiskt går att göra någonting åt situationen. Men det är väldigt tudelat, säger Eva Lindh (S).

Järnvägsstation ingen värmestuge

Samtidigt har fastighetsägaren Jernhusen tröttnat på att Linköpings järnvägsstation blivit en värmestuga för tiggare.

– Resenärer ringer och mejlar till oss och berättar till exempel att man inte kunde gå på toaletten för att det stod fyrtio före i kön och ingen betalar, att man inte kan sitta på sittbänkarna för att de är belamrade med icke-resenärer, säger Leif Svensson, säkerhetschef hos Jernhusen.

Nu har man har satt upp små skyltar som visar att bänkarna bara är till för tågresenärer. Man har också kallat till möte med kommunledningen nästa vecka för att ta reda på hur man kan få tiggarna att hålla till på nån annan plats.

– Tågstationen är ingen bra plats att vistas på om man är hemlös.

Varför? Det är ju varmare än ute.

– Ja, men det finns säkerhetsskäl. I Linköping har det på perrongerna, vilket gör att människor som går på en perrong till och från tåget riskerar att ramla. Är det trängsel är det viktigt att vi har en god tillgänglighet för rörelsehindrade, synskadade, barnfamiljer och äldre, säger Leif Svensson.

– Det är en jättesvår fråga. Vi bör ju sätta oss ner och diskutera det, vi som är inblandade. Jag har inget svar just nu att ge på hur vi ska lösa det, säger kommunalrådet Eva Lindh (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.