Sverigedemokraterna är än så länge enda parti som tagit ställning Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Politiker kan komma att stoppa vindkraftsplanerna i Finspång

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 1000 vindkraftsbyggen har stoppats de senaste åren på grund av det ”kommunala vetot”, alltså möjligheten för kommunpolitiker att säga nej till vindkraftsprojekt. Vi ringde runt till alla politiska partier i Finspångs kommunfullmäktige och bara Sverigedemokraterna har tagit ställning till vindkraftsplanerna i kommunen.

– Det är vansinnigheter, de måste stoppas, säger gruppledaren Torgny Maurer (SD), som inte gillar vindkraft överhuvudtaget utan vill ha kärnkraft istället.

De andra partierna har inte tagit ställning än och frågan är känslig. Politikerna är för vindkraft men vill inte stöta sig med de upprörda Finspångsbor på landsbygden som nu protesterar mot planerna.

Finspång

Politiker och örnar stoppar vindkraft

Statistik från Energimyndigheten visar att mellan 2014 och sommaren 2020 så stoppades 21 procent av landets vindkraftsbyggen genom det kommunala vetot.

I Östergötland var den siffran 19 procent men på Gotland användes aldrig det kommunala vetot. Där finns det andra skäl till att bara två vindkraftverk fått tillstånd att byggas de senaste åren.

Josefin Knudsen är ordförande för Gotlands Vindelproducenter och hon berättar att intresset för att bygga har varit svalt eftersom det varit problem med att skicka iväg ström med elkabeln till fastlandet och att flera projekt har stoppats för att inte störa örnar.

Vetot kan försvinna

I somras presenterade Lise Nordin den utredning hon gjort på regeringens uppdrag. För att kunna få en ökad vindkraftsutbyggnad i landet så ville regeringen bland annat se över hur man kan minska risken för att lokalpolitiker stoppar byggprojekt.

I utredningen föreslår hon att kommunerna får ekonomisk ersättning för vindkraftsbyggen, precis som de får i de andra nordiska länderna. Men politikerna ska inte kunna säga nej till byggplaner som inte strider mot översiktsplanen, alltså de lokala regler som bestämmer hur viss mark får användas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finspång

Mer i ämnet