Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eva Nypelius (C), ordförande för regionstyrelsen. Foto: Patrik Widegren /SVT

Politikerna gör tummen ner för bro till Fårö

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året gav Trafikverket beskedet att de är villiga att stödja ett brobygge till Fårö med 650 miljoner kronor. Men trots det så ser inte politikerna på Gotland någon lösning i sikte för medfinansiering av projektet.

Under torsdagen så samlades politikerna i regionstyrelsens utskott för att ta ställning till Trafikverkets förslag.

– Vi vill ju ha en bättre förbindelse till Fårö och tycker att en fast broförbindelse skulle vara bra. Men det här är ett statligt åtagande och det finns ingen möjlighet att Region Gotland ska gå in och medfinansiera bron på något sätt, säger Eva Nypelius (C) ordförande i regionstyrelsen.

”Alldeles för stora kostnader för oss”

Trafikverkets förslag innebär att de betalar 650 miljoner kronor i projektet men att planläggningskostnader och resten av finansieringen, som kan uppgå till flera hundra miljoner kronor, ska skjutas till av Region Gotland.

– Det är alldeles för stora kostnader för oss att det ska vara möjligt över huvud taget. Om vi jämför med andra brobyggen i landet så är det en statlig finansiering på projekten, säger Eva Nypelius (C).

Eldrivna färjor

Om inte en bro börjar byggas i närtid så vill politikerna se en satsning på en bättre och miljövänligare färjeförbindelse till Fårö.

– Om Gotland ska gå före i energiomställningen genom att vara en pilotregion så är eldrift på färjorna ett viktigt inslag, oavsett om man får ett långsiktigt beslut om en bro i framtiden, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet