Foto: SVT

Politisk strid om Motala lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en gång blir det strid mellan de politiska blocken om Motala lasaretts framtid. Alliansen vill förlänga avtalet med Aleris som driver en del av sjukhuset, medan Socialdemokraterna vill ta tillbaka sjukhuset till landstinget.

Motala lasarett har avlövats på verksamhet åtskilliga gånger genom åren och efter alliansens valvinst 2006 fick sjukhusets personal nog och stödde en privatisering.

– Vi var positiva till det för att de hotade med att lägga ned Motala lasarett. Det var för att vi skulle få en verksamhet kvar här som kändes trygg för oss som jobbar här som vi var positiva till privatiseringen då, säger sjuksköterskan Lotta Lejon.

I dag drivs ortopedi och kirurgi i Motala av Aleris och man har inte bara patienter från Östergötland utan också från Sörmland, främst Nyköping.

Kan återgå till landstinget

Men om Socialdemokraterna vinner valet vill man inte förlänga avtalet med Aleris efter 2016 när nuvarande avtal löper ut. Därmed skulle Motala lasarett återgå till landstinget.

– Men vi kommer inte att flytta någon verksamhet från Motala lasarett, utan vi har varit tydliga med att vi vill stärka upp kirurgin för att Motala lasarett ska ha långsiktig utvecklingskraft och klara sin akutsjukvård, säger Christoffer Bernsköld (S), oppositionsråd Landstinget Östergötland.

– Erfarenheten som vi har här är att så fort en verksamhet styrs och kontrolleras från Linköping så är den hotad och utarmas på sikt, säger Bengt Horn, överläkare vid ortopedkliniken i Motala.

Alliansen vill förlänga

Alliansen vill å sin sida förlänga ytterligare en period med Aleris. I dag bedrivs verksamheten 20 procent billigare än i landstingets regi, vilket motsvarar 20 miljoner kronor per år.

Skulle då landstinget kunna göra detsamma?

– Det vet vi faktiskt inte, det har vi inte tittat på. Vi har konstaterat att de levererar en väldigt bra kvalitet och det är det viktigaste för oss, säger Fredrik Sjöstrand (M), landstingsråd.

Personalens förtjänst

– Verksamheten har fungerat bra, vi gör ett bra jobb. Men jag ser det inte riktigt som att det är Aleris förtjänst. De har väldigt duktiga, engagerade medarbetare – det är de som gör jobbet, säger sjuksköterskan Hillevi Gruber.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.