Politiska bilder ställs ut

Uppdaterad
Publicerad

På lördag öppnar Beyond the image – en utställning om politisk illustration som historisk källa – på Arbetets museum i Norrköping.

I utställningen visas politiskt kommenterande bilder från början av 1900-talet till idag.

Bakom utställningen står Nordiskt nätverk för politisk illustrationskonst, ett nätverk som drivs av EWK-muséet på Arbetets museum i Norrköping.

15-tal tecknare

Politisk illustrationskonst kommenterar samtiden med hjälp av både humor och allvar. 15-talet tecknare och målare från våra nordiska länder är representerade.

– Det generella draget som alltid är med satir är att det är skickliga tecknare som kan kommunicera med små medel. Men det som också är viktigt är att det är tecknare som också nu i samtiden – när vi pratar om nutiden – som börjar ta ett ansvar också för vad det är man kommunicerar. Vad händer när man använder stereotyper? till exempel, säger Carina Milde, intendent EWK-muséet.

Vilka problem stöter en politisk illustratör på?

– En politisk illustratör jobbar självklart med moral och etik. Vad kan man visa? Hur snabbt in på en tragisk händelse kan man göra något skämtsamt om den? Det är ju en balansgång. Som EWK själv sa: man ska inte teckna med känslor. Gör man det så kan man gå ut och ta en promenad och så får man komma tillbaka för annars är man inte skarp. Och det är de tecknarna som vi har med i vår utställning, säger Carina Milde.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.