• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Anna af Sillén (M), oppositionsråd i Nyköpings kommun. Foto: SVT

Den politiska enigheten kring skolan är bruten

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Nyköping var själva med och införde skolmodellen men har ändrat inställning. Så nu är den politiska enigheten kring skolan som kommunen framhåller bruten.

– Det här blev en för stor skola, och moderaternas syn framåt är väldigt tydlig, vi vill se mindre skolor och framför allt se många skolor med hög kvalitet, säger oppositionsrådet i Nyköping Anna af Sillén (M).

– Jag tycker det blivit så som vi förväntade oss med en bra skola för alla elever, säger Kent Pettersson (S) ordförande i barn och ungdomsnämnden i Nyköping.

En världsunik skola enligt skolledningen i Nyköping, där socioekonomiskt blandade klasser skulle lyfta betygen, men nu är det främst resultaten som kritikerna angriper.

– Det är en skola som tyvärr inte levererar de kunskapsresultat som vi vill se. När Nyköpings styrande majoritet säger att integration är huvudfokus för skolan, så menar vi att det är en felsatsning. Skolans viktigaste uppgift är alltid att utbilda barn, och får barn en bra utbildning så får de också förutsättningar till en långsiktig integration i samhället, säger oppositionsrådet i Nyköping Anna af Sillén (M).

– Jag förstår inte vad som är alternativet till den här skolan. Är det en skola med allt mer skiktad kulturell och social bakgrund? Jag tror det är en väldigt farlig väg för samhället att gå, säger Kent Pettersson (S) ordförande i barn och ungdomsnämnden i Nyköping.

Se hela inslaget i SVT PLAY

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.