Visa alla (2)
Visa alla (2)

Populära Ågelsjön blir naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir friluftsområdet Ågelsjön utanför Norrköping naturreservat. Det har Länsstyrelsen i Östergötland nyligen beslutat. Syftet är att behålla gammelskogen och gynna friluftslivet och de fina vattenvärdena.

Ågelsjön är ett populärt område för norrköpingsborna när det gäller naturupplevelser, vandring, bergsklättring och bad. Den ovanligt gamla och grova tallskogen, bergsbranterna och skogskärren tillsammans med det rika friluftslivet gör området skyddsvärt enligt Länsstyrelsen.

Kräftdjur från istiden

I sjöns djup döljer sig kräftdjur som levt kvar sedan istiden och storlommen kan höras ropa där. Vattenkvaliteten är också bra för bad, fiske och sjön brukar lämpa sig för skridskoåkning. Från sjön rinner Hultån där det finns öring och fåglar som strömstare och forsärla.

– Här kan man uppleva vildmark på bekvämt avstånd till Norrköping. Vid Ågelsjön och Hultdalen finns kanske Kolmårdens mest dramatiska natur, säger Jens Johannesson, biolog vid Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Klättring och vandringsleder

Klättermöjligheterna kring Jakobsdal lockar långväga besökare. Det finns en mängd vandringsleder som förbinder tätorten vid Åby och Jursla med friluftsområdet Sörsjön.

Det område som är aktuellt som naturreservat sträcker sig från Långgölen i nordväst och fem kilometer mot sydost till Auroraparken vid Hults bruk. Området har tidigare ägts av Holmen som genom ett markbyte överlåtit marken till staten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer