Populära TV-programmet Helgmålsringning fyller 50

Publicerad

Ett av SVT:s äldsta tv-program fyller år. Programmet där man varje vecka besöker olika kyrkor och lyssnar på klockringning.

Johannes Söderberg är prästen från Linköping som helt själv gör 5-minutersprogrammen som sänds 17.50 på lördagar. Han berättar att klockringningen och andaktsstunden efteråt är en medeltida tradition. Arbetsredskapen lades ner på lördagskvällen och det ringdes till helg. Radion tog upp traditionen på 30-talet och SVT år 1970.

– Det är ju en paradox att det sista som är kvar av det svenska bondesamhället numera förvaltas av multimediaföretaget Sveriges Televison, säger han.

Linköping

Bilprovning istället för kyrka

Johannes Söderberg tror att programmets popularitet beror på vårt behov att ta en paus efter arbetsveckan.

– Det finns de som tänder ett ljus, andra häller upp en grogg. Behovet att andas ut är allmänmänskligt.

52 program per år under 50 års tid betyder fler än 2 500 program, men än finns det många kyrkor kvar att besöka.

– Det finns runt 3500 kyrkor i landet, men vi går också ut i livets vardagsrum. Vi har gjort helgmålsringning på en bilprovning och på BB, de här rummen där vi alla lever och ställer de stora frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet