Planet passerade nordöstra Gotland innan det försvann från flygradarn strax söder om den lettiska staden Ventspils. Foto: Flightradar

Privatjet har störtat i Östersjön – familj ombord

Uppdaterad
Publicerad

Ett privatflygplan har störtat utanför Lettland. Fyra personer ska ha befunnit sig ombord på planet och enligt Sjö- och räddningscentralen finns det nu inget hopp om att hitta personerna vid liv.

Totalt sex vrakdelar har hittills hittats i havet, på plats pågår sökinsats med tre fartyg och en helikopter.

Planet, en Cessna 551 med fyra personer ombord, störtade vid 19.45-tiden utanför den lettiska staden Ventspils.

En räddningsinsats, ledd av lettisk räddningstjänst, pågår på platsen där planet befaras ha störtat. Bland annat en helikopter från svenska Sjöfartsverket och ett flygplan från Kustbevakningen bistod i insatsen. Även en färja från Stena Line dirigerades om till platsen.

– Under natten hittade vi bara två delar av vraket i vattnet, men i dagsljus har vi haft större framgång och vi har nu hittat sex delar, säger Peteris Subbota, som leder insatsen på den lettiska sjöräddningscentralen, till TT.

Delarna ska nu skickas iväg för närmare undersökning.

”Inget hopp om överlevande”

Under natten till måndag inkom uppgifter till spanska El Pais att familjen bestod av en 72-årig man – ägare till ett flygbolag specialiserat på mindre privatflyg – hans 68-åriga hustru, deras 26-åriga dotter samt en 27-årig man.

– Det finns inget hopp om överlevande, säger Johan Ahlin vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Tappade kontakten över Frankrike

Planet lyfte från södra Spanien strax före klockan 15 svensk tid och var på väg mot Köln i Tyskland men fortsatte nordost. Bild skriver att man tappade kontakten med planet när det befann sig över Frankrike. Stridsflygplan från flera länder gick upp för att försöka iaktta vem som flög planet. Men kunde varken se någon i cockpit eller i kabinen.

Klockan 19.20 passerade planet Gotlands sydspets och tio minuter senare började det att minska i hastighet och tappa i höjd.

Experten: Troligen ett kabintryckfall

Enligt Hans Kjäll, flygsäkerhetsexpert på Nordic Saftey Analysis Group, är det troligt att planet har drabbats av ett kabintryckfall och att personerna ombord då blev medvetslösa. Planet flög på hög höjd, ungefär 11 000 meter.

– Om man då får ett kabintryckfall så kan man räkna med att man blir medvetslös, säger Hans Kjäll.

Cessna 551-modellen har inget krav på att var utrustade med svarta lådor och Kjäll bedömer att haveriutredningen kommer att ta lång tid, troligen dröjer det ett år innan det går att fastställa exakt vad som skett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.