Professorn Simin Nadjm-Tehrani: Nätattacker kan hyras på Darknet

Professorn: Nätattacker kan hyras på Darknet

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har Region Gotlands sajt www.gotland.se utsatts för överbelastningsattacker.

– Det är vanligt och det blir vanligare, säger Simin Nadjm-Tehrani, professor vid Institutionen för datavetenskap på Linköpings universitet.

Antalet attacker och omfattningen av dessa ökar dramatiskt varje år (se diagrammet här nedanför).

Att spåra vem som ligger bakom attackerna kan vara mycket svårt, eftersom de datorer som används – samordnade i så kallade Botnets – ofta är spridda över världen.

Linköping

– Botnets kan köpas och hyras på Darknet (*). Det kan vara miljoner enheter, säger Simin Nadjm-Tehrani.

Ofta ligger det kriminella intressen bakom en överbelastningsattack och de kräver då en lösensumma för att sluta. Men det kan också röra sig om betydligt mäktigare aktörer med andra mål i sikte.

– Ja, en attack från en nation mot en annan av politiska anledningar, säger Simin Nadjm-Tehrani.

Region Gotland har polisanmält attackerna som grovt dataintrång. Professorn tror dock att polisen kommer få problem med att lösa brottet.

– Jag skulle säga att polisen på Gotland får svårt att kunna se vilka adresser som blivit spoofade (**). Det är kvalificerat arbete.

* = Darknet är ett paraplybegrepp för de krypterade delar av webben som inte är avsedda för offentlig visning – se videon här nedanför.

** = förfalskade/kapade IP-adresser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet