Inget blod i trapphuset

Uppdaterad
Publicerad

SKL kunde inte hitta något blod i det trapphus där ett vittne berättat att hon sett en blodspår samma dag som morden inträffade.

Det visar svaren från de prover som togs den 25 juli i centrala Linköping, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) kunde inte få fram något blod från topsen som använts när man säkrat spåren i trapphuset.

Dubbelmordet i Linköping

Hoppades på matchning

Polisen hoppades på att blodspåret skulle matcha gärningsmannens DNA. Vittnet hade sett fläckar på väggen samma dag som dubbelmordet ägde rum, den 19 oktober 2004.

– Beskedet var trist men det kom inte helt överraskande. När det gäller gamla spår får man hoppas på turen och det hade vi inte denna gång, säger kriminalkommissarie Jan Staaf till TT.

Jan Staaf fick i somras ett mejl från en kvinna som berättade att gamla blodfläckar fanns på en vägg i ett trapphus 300 meter från Åsgatan där en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna mördades i oktober 2004. Fläckarna hade funnits på väggen sedan morddagen.

Tror på genombrott

Han ser dock inte resultatet som ett bakslag utan hävdar att utredarna har mycket att arbeta med och tror på ett genombrott så småningom.

– Om fläcken innehållit blod hade det inte löst morden men varit en viktig pusselbit i utredningen, säger Jan Staaf.

Enligt Staaf kommer polisen nu att undersöka fastigheten där fläckarna finns.

Nya tips

I samband med att fyndet på husväggen blev uppmärksammad i medierna fick polisen 15 nya tips och ett av dem bedöms som särskilt intressant.

Dubbelmordet i Linköping

  • Sex minuter i åtta på morgonen den 19 oktober 2004 kommer larm om ett knivöverfall på en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna i Linköping. Båda dödas.
  • Under jakten på mördaren hittas en kniv och en mössa. Dna från fynden matchar varandra.
  • Dna- och hårfynden säger att gärningsmannen högst sannolikt är från norra Europa, är nikotinist och hade vid mordtillfället ingen spårbar narkotika eller medicin i kroppen.
  • Enligt gärningsmannaprofilen ska dubbelmördaren vara ung, socialt isolerad och psykiskt störd.
  • Polisen har gått ut med signalement på en man i 20-årsåldern som sågs inte långt från mordplatsen på morddagen.
  • Genom åren har flera män misstänkts för dubbelmordet, men friats efter dna-analys.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet