Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under torsdagen var det avspärrningar utanför Migrationsverkets lokaler på Tegelängsgatan i Norrköping. Foto: Martin Birgersson

Ofarligt pulver orsakade pådrag i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsmorgonen hittades ett paket innehållandes ett okänt pulver till Migrationsverkets lokaler på Tegelängsgatan i Norrköping. Platsen spärrades av under stora delar av dagen, men under eftermiddagen meddelar räddningstjänsten att pulvret är ofarligt.

Migrationsverket bekräftar att försändelsen skulle till dem.

– Vi har larmat efter att en försändelse med misstänkt innehåll skickats till vårt arkiv. Det innehöll någon typ av pulver. Vi följer våra rutiner vid sådana här händelser, säger Catarina Remires Axelsson, pressansvarig vid Migrationsverket vid 10-tiden.

Totalt fyra personer hade varit i kontakt eller i närheten av ämnet. De sanerades och isolerades i väntan på att ämnet skulle identifieras.

Strax innan 14.00 under eftermiddagen konstaterades ämnet helt ofarligt och räddningstjänsten avslutade då insatsen.

Pulverlarm

• 2001 började brev med mjältbrandsbakterier skickas till politiker och journalister i USA. Sedan dess finns en rädsla för brev innehållandes okända pulver.

• Oftast handlar det om helt ofarligt pulver, till exempel mjöl, som skickats med syfte att skrämmas.

• Tidigare i år fick minst 18 av 21 länsstyrelser i Sverige pulverbrev skickade till sig. Innehållet visade sig dock vara ofarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.