Brandmän från Räddningstjänsten i Norrköping under en insats. Arkivbild. Foto: Niklas Luks

Räddningstjänsten Östra Götaland ska både spara och satsa

Uppdaterad
Publicerad

Direktionen för Räddningstjänsten Östra Götaland godkände under torsdagen budgeten för det kommande året. Den innehåller både besparingar och satsningar.

Besparingarna består bland annat i att vissa lediga tjänster inte kommer att tillsättas. Området särskilda förmågor – dvs insatser vid kemikalieolyckor, räddning vid hög eller låg höjd (t ex brunnar) och räddningsdykning – kommer att ses över och koncentreras till en station per förmåga.

Satsningarna består i att öka kompetensen inom bland annat sprängningar och komplicerade bränder.

– Vi måste både kunna satsa på ny kompetens och göra besparingar för att möta framtidens risker. Den här budgeten ger oss den möjligheten. Eftersom det här är så viktiga frågor har vi bett om att få fortlöpande information under förändringens gång, säger direktionsordförande Magnus Cato (S) i ett uttalande.

Fakta: Räddningstjänsten Östra Götaland

  • Förbundet bildades 2010 och har idag fem medlemskommuner: Linköping, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg.
  • Har cirka 450 medarbetare på fyra heltidsstationer, 12 RIB-stationer (deltidsstationer), fyra räddningsvärn och två utbildningsanläggningar.
  • Boxholm, Mjölby, Motala och Vadstenas räddningstjänster, samt Västra Sörmlands räddningstjänst är kopplade till RTÖG:s räddningscentral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.