Räddningstjänsten får bland annat tre nya brandbilar Foto: Patrik Widegren /SVT

Räddningstjänsten på Gotland förstärks

Uppdaterad
Publicerad

Region Gotland storsatsar på räddningstjänsten stationerna i Slite och Hemse, går från enbart deltidsbemanning till heltidsbemanning.

De båda orterna förstärks också med mindre brandbilar som förkortar utryckningstiden. Också Visby får en helt ny brandbil.

– Vi kan inte tumma på trygghten för gotlänningarna. Problematiken med att hitta deltidsbrandmän som kan ställa upp på sin fritid och sin arbetstid gör att vi måste se till att vi har den här säkerheten. Vi satsar sex miljoner utöver vad budgeten var tidigare, säger Tommy Gardell (S), ordförande i tekniska nämnden.

Snabbare iväg

Henrik Johansson är brandmästare i Visby och säger att den största skillnaden handlar om personalen. Slite och Hemse har idag en deltidsorganisation, men nu nyanställs tolv personer.

– Det är fantastiskt! Sedan jag började för nästan 25 år sedan så har det varit mycket neddragningar och omorganisationer men nu känns det jättekul att man verkligen satsar. Framförallt är det ju en satsning på landsbygden, säger han.

Dygnet runt-bemanning

Från 26 januari så kommer Slite att bemannas med två heltidsanställda dygnet runt. Hemse kommer att ha två heltidsanställda på plats under dagtid. Detta gör att man snabbare kommer iväg vid larm.

– Deltidsorganisationen har haft en inställelsetid på mellan fem och sju minuter. Nu kommer man att komma först till olycksplatsen med en mindre brandbil och de kommer att bege sig 90 sekunder efter att larmet har gått, säger Henrik Johansson som välkomnar satsningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer