2015 planterade skogsägare Ulf Ekström tall här på sina åtta hektar mark o Lojsta på mellersta Gotland. Men idag kan han konstatera att åtta av tio plantor har fått topparna avätna av rådjur.
– De har ätit av toppen. Då växer det bara ut lite grenar åt sidorna och det blir inget klokt av den. Den har nästan inte växt någonting på två år, säger Ulf och pekar på en liten planta som sitter i marken.
Ökade betesskador och viltolyckor
Det osäkert hur många rådjur som finns på Gotland. Men enligt uppskattningar från både polis och jägare så kan det finnas mellan 10,000 och 15,000 tusen. Ska man gå efter antalet viltolyckor så ökar också stammen. Nu börjar det det också märkas hos skogsägarna.
– Under den senaste tiden så har antalet skogsägare som hör av sig om problem med betesskador ökat, säger Stefan Lindstedt, distriktschef för Stockholm och Gotland på Skogsstyrelsen.
– Det är enskilda markägare som kan vara drabbade hårt, ibland kan det vara hela föryngringar som får göras om, fortsätter han.
Ulf Ekström har märkt av ökningen av rådjur, inte bara utifrån skadorna på skogen.
– Det är väldigt mycket. Man ser dem jämnt, både på morgonen och kvällen. En anställd jag har såg 14 stycken på en åker för en vecka sedan, säger han.
Skadeinventeringar
Det är fler skogsägare som drabbats på samma sätt som Ulf Ekström. Nu försöker LRF, skogsstyrelsen och jägare att hitta lösningar.
– Det ena är att skogsägare gör skadeinventeringar och att man har en dialog med jägarna om vart skadorna finns. Sedan så finns det skötselåtgärder i form av viltskydd. Men man kan även använda sig av fröträd för att få en sådd föryngring istället för att plantera, säger Stefan Lindstedt.