Vandrarmusslor som satt sig på en annan mussla Foto: Jakob Bergengren

Rapport visar: Ingen ytterligare spridning av invasiva musslan

Publicerad

Vandrarmusslan verkar inte ha spridits ytterligare längs Göta kanal-systemet. Det visar en återinventering av den invasiva arten.

Det var sommaren 2013 som vandrarmusslan upptäcktes i de östgötska sjöarna Roxen och Glan. En inventering visade att musslan spridit sig till Roxen via Göta kanal. Under augusti 2019 genomfördes en återinventering av kanalsystemet mot Vättern och Vänern i syfte att dokumentera.

Enligt inventeringen påträffades endast mussellarver på samma lokaler som under 2013. Det handlar om kanalfåran nedströms slussen i Norsholm, i Motala Ström vid Kimstad och i Motala Ström i Norrköping. Enligt Vätternvårdsförbundet tyder resultatet på att det inte etablerats nya stora bestånd väster om Roxen, men samtidigt är inte larvinventering en helt säker metod för att dokumentera musselförekomst.

Båtar bör rengöras

Tätheten var enligt inventeringen som högst i augusti vid lokalen i Norrköping. Där uppmättes 80 larver per liter. Vuxna vandrarmusslor kan spridas av människan inom och mellan vattensystem på föremål som båtar och vattenväxter. Levande larver sprids främst i vatten som förflyttas.

Enligt rapporten bör båt, fiskeredskap och annan utrustning rengöras, tömmas och torkas innan det flyttas till ett nytt vatten. Det för att minska vattenmusslans spridning.

Hittar man en mussla bör man rapportera det i artportalen eller meddela sin Länsstyrelse eller vattenvårdsförbund.

I klippet nedan får du veta mer om musslorna i samband med att de först hittades 2013:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vandrarmussla 2013

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer