Foto: Wikimedia

Rastade kajman i parken – 24-åring åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En 24-årig man åtalas vid Norrköpings tingsrätt för djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen.

Det var en lördagseftermiddag i juli förra året som larmet kom till polisen om att 24-åringen gick omkring med en 60 centimeter lång glasögonkajman i Vasaparken i centrala Norrköping.

Kajmanens käkar ska ha varit ihoptejpade och reptilen förvarades ”i en väska utan tillgång till vatten, rätt temperatur och således i en miljö som utsatt djuret för onödig stress”, skriver åklagaren i åtalet.

24-åringen ska ha haft kajmanen som ett husdjur hemma i sin lägenhet ”i ett utrymme där djurets tillgång till bland annat vatten inte varit förenligt med dess behov”.

Kommer avlivas

Glasögonkajmanen omhändertogs vid händelsen av myndigheterna och lämnades till Tropicarium vid Kolmården. Där har den fått mat och husrum. Men nu ser framtiden mörk ut.

– Ja, vi kan inte ha den kvar längre. Tyvärr kommer den att avlivas. Vi har försökt att få andra djurparker i Sverige och Europa att ta hand om den, men det finns inget intresse, säger Kalle Melkersson, reptilansvarig på Tropicarium.

Glasögonkajman (Caiman crocodilus)

  • Lever vid floder i Sydamerika och Latinamerika.
  • Hanar blir cirka 2 meter och honor 1,3-2 meter
  • Har fått sitt namn efter de benklaffar som finns runt båda ögonen och liknar glasögon.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.