Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet visar verksamhetschef Pähr Forsberg upp en av avdelningarna inne på Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Rättspsyk i Vadstena överbelagt: ”Situationen är utom kontroll”

Publicerad

Det är hög beläggning och vårdplatsbrist inom rättspsykiatrin i Sverige. På regionkliniken i Vadstena finns inga lediga platser. Därför får dömda patienter stanna i häkte eller i värsta fall vänta kvar ute i samhället.

– Vi går på maxkapacitet sedan ett år tillbaka, säger Pähr Forsberg, verksamhetschef vid regionkliniken.

På Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena vårdas personer som begått brott och dömts till rättspsykiatrisk vård.

– Vi har bland de absolut mest psykiskt sjuka människorna i Sverige här, berättar verksamhetschef Pähr Forsberg när SVT besöker regionkliniken.

Saknas 35 platser i Östergötland

Under det senaste året har platsbristen ökat i samband med att utskrivningstakten varit lägre än inskrivningstakten.

– Vårdtiderna för våra patienter har blivit längre. Vi vet inte exakt vad det beror på men vi ska undersöka det, säger Pähr Forsberg.

Även om Region Östergötland nyligen meddelade att den rättspsykiatriska verksamheten ska utökas med 12 platser i länet så är situationen fortfarande ohållbar, enligt Pähr Forsberg.

– Just nu är vi minus 35 platser i Östergötland. Istället tvingas vi köpa dyra vårdplatser i andra län och vi riskerar att orsaka vårdskador hos de patienter som vi inte kan behandla.

Situationen ser liknande ut i stora delar av landet. Enligt en rapport från Sveriges kommuner och regioner slås det fast att läget inom rättspsykiatrin kan beskrivas som mycket besvärlig.

Anmälan ledde ingenstans

De patienter som dömts till rättspsykiatris vård och inte kan erbjudas vårdplats får stanna kvar i häkte, släppas ut i samhället eller vårdas inom vuxenpsykiatrin där polis och väktare kallas in för att upprätthålla säkerheten.

– Vi har Lex Maria-anmält oss själva då en patient blev kvar i häktet och det fanns risk för vårdskada då vi inte kunde erbjuda adekvat vård där, berättar Pähr Forsberg.

Men Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som tog emot anmälan, såg inte allvarligt på situationen. Myndigheten var nöjda med att en läkare besökte patienten där den befann sig, trots att det förelegat en stor risk att hens tillstånd försämrats under väntetiden då möjligheten att ge antipsykotisk medicinering varit mycket begränsad, enligt anmälan.

Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena

86 vårdplatser och möjlighet till sex överbeläggningar. Just nu vårdas 92 patienter på kliniken.

200 personer arbetar inom verksamheten.

RÄTTSPSYKIATRI I SVERIGE

Varje år vårdas omkring 2 000 personer enligt lagen om rättspsykiatrisk vård.

Ytterligare 11 000 personer vårdas med stöd av lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Det finns drygt 20 rättspsykiatriska kliniker i Sverige. Sju av dem bedriver regionsjukvård:

• Karsudden
• Växjö
• Vadstena
• Säter
• Sundsvall
• Sala
• Stockholm

Källa: Socialstyrelsen, Nationellt rättspsykiatriskt kvalitetsregister

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.