Foto: Polisen

Regalierna ska undersökas på NFC i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Fyndet av de kungliga regalierna, som gjordes ovanpå en sopkorg i Åkersberga natten till igår, ska nu skickas för omfattande teknisk undersökning. Innan dess går det inte att avgöra definitivt att det verkligen är de stulna kungaregalierna som hittats, enligt polisen.

Ännu kan polisen inte bekräfta med 100 procents säkerhet att det verkligen är de stulna regalierna som återfunnits, men under tisdagen uppgav Åklagarmyndigheten att det var sannolikt – 99 procents säkerhet.

Innan den definitiva bekräftelsen kan göras ska föremålen undersökas av Nationellt forensiskt center (NFC) i Linköping, enligt polisen.

– Vi har fått in dem hit. Vi kommer att hantera det här ärendet skyndsamt, säger Susanne B Karlsson, pressinformatör vid NFC.

Paus i rätten

Polisen är nu mycket förtegen kring fyndet och föremålen, och vill inte säga något innan man kommit längre i utredningen. Förundersökningen kring stölden har återupptagits, och rättegången mot den 22-årige man som står inför rätta, misstänkt för stölden i Strängnäs domkyrka den 31 juli i fjol, har pausats.

22-åringen har själv sagt att han inte visste någonting om någon kupp, men att han har hjälpt till att fixa cyklar och en båt, som tjuvarna tros ha använt vid stölden.

Regalierna är mycket värdefulla och kulturhistoriskt viktiga. Det rör sig om Karl IX:s och drottning Kristinas begravningsregalier från 1600-talet – kronor, äpplen och spiror – som förvarats i en monter i Strängnäs domkyrka.

Värda miljoner

Karl IX:s guldkrona har troligen skadats vid stölden. Tre detaljer från kronan, bland annat en slipad bergskristall, hittades utanför montern i domkyrkan, men polisen vill inte säga något om några skador, eller om de hittade kronorna och fynden i domkyrkan hör ihop.

De stulna föremålen har ett försäkringsvärde på 65 miljoner kronor, medan värdet på föremålen som blev kvar i montern beräknas till 26,5 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kuppen mot domkyrkan i Strängnäs

Mer i ämnet