Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen vill se minskning av vargstammen – här är vargläget i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Idag finns omkring 400 vargar i Sverige – en siffra som regeringen vill se en minskning av. Efter en varginventering i Östergötland uppskattas att det finns minst 7 vargar i länet.

Dagens stam på cirka 480 individer i Skandinavien, varav omkring 400 i Sverige, är för stor, anser landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S). Regeringen ger nu Naturvårdsverket uppdraget att återigen utreda hur många vargar det ska finnas i Sverige.

När varginventeringen i Östergötland avslutades sista mars i år fanns det minst 7 vargar i länet. Det är vargparet i länets enda revir, det så kallade Långbogenreviret, och deras fem fjolårsvalpar. Om den siffran är för hög för länet vill inte

– I dagsläget finns det ingen mininivå beslutad för Östergötland, säger länsstyrelsens vilthandläggare Fredrik Näsman.

Så sent som 2019 fastställde Naturvårdsverket utifrån senast tillgängliga forskning att den svenska stammen behöver bestå av minst 300 vargar för att inte vara inavlad och kunna finnas kvar långsiktigt.

Hör vilthandläggare Fredrik Näsman berätta i klippet ovan om vargläget i länet och den senaste fårrivningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.