Inrikesministern Mikael Damberg (S). Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen ska utreda nya åtgärder för att skydda vittnen

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen besökte inrikesminister Mikael Damberg (S) polisen i Linköping och presenterade nya förslag på åtgärder för att bekämpa den organiserade brottsligheten.
– Vi vill se över möjligheten att använda sig av kronvittnen bland annat, sa Damberg under presskonferensen.

På torsdagens presskonferens tog Damberg upp en utredning, tänkt att presenteras inom de närmsta veckorna, som kommer att fokusera på arbetet med vittnesmål.

– Det handlar om ett slags paket i tre delar, sa Damberg.

En av delarna i  den kommande utredningenkommer vara att undersöka införandet av kronvittnen, där redan kriminella kan vittna mot sin egen miljö i utbyte mot strafflindring. Även hur stödet till vittnen kan förbättras, och tryggheten stärkas ska utredas. Slutligen ska utredningen se över möjligheterna till skärpta straff för mened, bland annat.

– Man ska känna sig trygg när man vittnar mot kriminella, sa Damberg.

Redan stor majoritet för kronvittnen

Förslaget om kronvittnen och en utredning om ökat stöd till vittnen är inte nytt, utan har debatterats ett tag. Systemet med kronvittnen används bland annat i Storbritannien och Danmark. Det har visat sig vara effektivt men inte helt okontroversiellt, enligt SVT:s politikreporter Love Benigh. Det finns en risk för falska vittnesmål om kriminella känner att de kan tjäna på det.

Rent politiskt finns i nuläget en bred majoritet i riksdagen som står bakom förslaget om kronvittnen.

– Det har goda möjligheter att gå igenom i riksdagen och bli ny lagstiftning, säger Love Benigh.

Men ett ytterligare steg – att använda sig av anonyma vittnen, som bland annat har föreslagits av Moderaterna -  har stött på kritik hos bland annat advokatsamfundet.

– Där är kritiken skarpare. Regeringen har inte landat i den frågan, vilket nog gör att socialdemokraterna och inrikesministern inte nämner just det, säger Love Benigh.

Damberg: Skakande att se

Damberg träffade polisen under sin vistelse i Linköping för att få en uppdatering om utredningsläget efter fredagens sprängdåd. Han besökte även platsen för sprängningen.

– Skakande att se, sa han efteråt.

– Vi har haft en tråkig vecka bakom oss – nu är det viktigt med ett strategiskt och långsiktigt arbete, fortsatte han.

De exempel han sedan lyfte fram var satsningar och beslut som regeringen redan genomfört – till exempel en stärkt poliskår, nya befogenheter att sätta upp kameror och samverkan i arbetet mot nyrekryteringar- vars effekt enligt Damberg nu börjar synas.

– På måndag börjar 14 poliser till i Östergötland och 42 i Malmö, sa Damberg.

Den 25 juni sker en extradebatt om gängkriminalitet i riksdagen, ett besked som kom under torsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet