I dag satte sig alliansens partiledare Jan Björklund, Göran Hägglund, Annie Lööf och Fredrik Reinfeldt på ett chartrat tåg till Linköping för att framträda gemensamt och fira alliansens åttaårsdag.
Redan på tåget lät de vid en presskonferens meddela att de totalt kommer satsa 55 miljarder på järnvägen i landet.
Glada kommunalråd
30 miljarder kommer gå till byggandet av Ostlänken som möjliggör snabbtåg mellan Stockholm och Linköping.
Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist (S) är strålande glad över beskedet:
– Det här är en glädjens dag för regionen. Det här har vi stridit för så länge. Det är inte ofta jag oreserverat jublar åt ett regeringsbeslut nuförtiden, men det gör jag i dag. För Norrköping är det här verkligen bingo.
Linköpings kommunalråd Paul Lindvall (M) är lika glad som kollegan i grannstaden.
– Det här är det viktigaste som hänt Linköping på 30 år. Lika viktigt som när universitet etablerades här. Det här kommer att ge skjuts åt näringslivet i regionen och jag tänker också på alla pendlare som stått och frusit på perrongerna om vintrarna. I dag har vi samma rälskapacitet mellan Linköping och Norrköping som för 102 år sedan.
Byggstart kan bli 2017 och Ostlänken bedöms vara färdig 2028. Det nya dubbelspåret beräknas ge tidsvinster på 20 minuter för en resa mellan Stockholm och Norrköping och 30 minuter för en resa mellan huvudstaden och Linköping.
Tidigare tveksamma
Regeringen har tidigare varit tveksam till Ostlänken men har nu ändrat sig. Statsminister Fredrik Reinfeldt förklarar svängningen med att regeringen har velat se en ”ansvarsfull finansiering”.
– Vi har velat se att vi verkligen har finansiering för detta och nu är svensk ekonomi stark och vi är överens om att satsa på detta, säger Reinfeldt.
Centerledaren Annie Lööf påpekar att hennes parti länge har drivit på för att Ostlänken ska byggas.
– Ostlänken har varit väldigt efterfrågad av näringsliv och kommuner i området och den är också viktig för människor som pendlar, säger Lööf.
Några beräkningar på hur många jobb bygget ger har inte regeringen.
– När det gäller jobb finns det effektivare saker att bygga än infrastruktur, säger Björklund.
– Men ju mer modern infrastruktur som finns mellan befolkningscentra desto mer underlättar det för ekonomisk utveckling, säger han.
Rödgrönt förslag
I valrörelsen 2010 föreslog de rödgröna samarbetspartierna 30 miljarder för att förverkliga Ostlänken med höghastighetståg. Men regeringen var då inte intresserad.
– Det är jättebra om regeringen vill börja bygga Ostlänken, det har vi föreslagit riksdagen i flera år men har då blivit nedröstade, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson till TT.
– Anders Borg har ju tidigare sagt att Ostlänken skulle bli robust olönsam. Jag är lite nyfiken på vilka grunder han har ändrat sig, säger hon.
Hon välkomnar också satsningen på ökat underhåll och tillägger att det är något som S har drivit länge.
– Men om det är en historisk satsning, det ska jag nog låta några här räkna på, säger Andersson.
Fler dubbelspår
Den andra satsningen på ny järnväg innebär att den första etappen av tre för en ny dubbelspårig järnväg mellan Göteborg och Borås kan byggas. Det handlar om sträckan Mölnlycke-Bollebygd. Banan ska dessutom ansluta till flygplatsen Landvetter.
Preliminär byggstart är 2020 och den beräknas vara färdig 2024.
De två satsningarna på ny järnväg ingår i regeringens kommande infrastrukturproposition för perioden 2014-2025 och kostar sammanlagt 35 miljarder kronor. Enligt regeringen innebär detta att ett första steg mot en ny stambana för nya snabbtåg tas.
Stärkt underhåll
En tredje nyhet, en satsning på järnvägsunderhållet, aviserar regeringen som ”den största ökningen av järnvägsunderhållet någonsin”.
– Det är en historisk satsning, säger Centerledaren och näringsministern Annie Lööf.
I det beslut som togs i förra infrastrukturpropositionen 2010 avsattes 64 miljarder kronor för drift och underhåll av järnväg. I den kommande propositionen för 2014-2025 avsätts 85 miljarder.
Den tillfälliga satsningen under 2012 och 2013 permanentas på en ”hög nivå”, vilket innebär 20 miljarder kronor mer i anslag totalt för perioden 2014-2025. I år och nästa år är det ökade anslaget till underhåll cirka 1,8 miljarder per år. Det är den nivån som nu föreslås gälla även framöver.
Banavgifterna höjs
Enligt regeringen så kommer nivån på drift och underhåll att ligga nära Trafikverkets mest ambitiösa alternativ i kapacitetsutredningen från i våras, vilket är den nivå som krävs för att järnvägsnätet ska återfå sin ursprungliga kapacitet.
I och med att standarden på järnvägsnätet höjs anser regeringen att det är försvarbart att höja banavgifterna för tågoperatörerna.
Socialdemokraterna anser att höjda banavgifter måste, av miljöskäl, kombineras med höjda avgifter för lastbilar på svenska vägar.
– Vi vill ha en vägslitageavgift, säger Magdalena Andersson.
Ostlänken
Ostlänken är en 15 mil lång dubbelspårsjärnväg som ska gå från Linköping till Järna i Stockholm – via Norrköping, Nyköping/Skavsta och Trosa.