Det var sommaren 2012 som demonstrationer hölls på Gotland för att försöka stoppa Nordkalks avverkning i Ojnareskogen. Foto: Karl Melander/TT

Regeringens beslut om Ojnareskogen läggs på is

Uppdaterad
Publicerad

Högsta förvaltningsdomstolen beslutade i dag att regeringens beslut om att utse Bästeträsk-området och Ojnareskogen till Natura 2000-område inte kommer att gälla förrän de beslutat om fallet i rätten.

Turerna runt de aktuella områdena på Gotland har varit många under de senaste åren. Hösten 2015 tog regeringen ett beslut om att göra Bästeträsk-området och Ojnareskogen till ett så kallat Natura 2000-område, något som nu stoppas tillfälligt efter Högsta förvaltningsdomstolens beslut.

Skjuts upp

Anledningen till uppskjutningen är att Nordkalk begärt rättsprövning av regeringens beslut att inkludera själva täktområdet i Natura 2000-nätverket. Företaget vill att Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, upphäver beslutet. Vad som har uppnåtts idag är att frågan om täktområdet ska ingå i nätverket inte kommer att avgöras av EU-kommissionen i förtid, det vill säga innan HFD har bestämt om regeringsbeslutet är lagligt eller inte. 

Dagens beslut innebär därigenom att regeringen måste se till att EU-kommissionen inte tar ett sådant beslut innan rättsfrågan avgjorts i Sverige.

Ingen överraskning

Beslutet att skjuta upp regeringens beslut kom inte som någon överraskning för Jan Darpö, professor i miljörätt vid Uppsala universitet.

– Att HFD vill att regeringen avvaktar med Natura 2000 till dess att domstolen bestämmer sig, det köper jag, men jag är förvånad att man gör det utan att kommunicera med regeringen. Vanligtvis brukar domstolar inte inhibera utan att prata med båda parterna. 

Framskjutandet av beslutet innebär att en redan lång rättsprocess kommer att bli ännu längre.

– Det har gått ett år nu sedan begäran om rättsprövning, man kan tycka att domstolen borde ha hört med regeringen för länge sedan för att kunna göra sig en uppfattning i frågan om att skjuta upp beslutet.

Nordkalk: ”Vi är lättade”

Domstolens beslut välkomnas av Nordkalk.

– Vi är lättade, det är väl bästa sättet att uttrycka det på. Vi tycker givetvis att det här är ett helt korrekt beslut, säger kommunikationschef Eva Feldt till helagotland.se.

Nordkalk menar att regeringens beslut ”strider mot den överordnade rätten till rättvis rättegång enligt såväl regeringsformen som Europakonvention och EUs rättighetsstadga”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.