Burgsvik (A) ligger på Gotlands södra del. Foto: Google Maps

Region Gotland säljer hamnen i Burgsvik

Publicerad

Företag och föreningar som har verksamhet i anslutning till Burgsviks hamn köper nu hamnen av Region Gotland. Sammanslutningen kallar sig för Burgsvikens utveckling AB.

Region Gotland utlyste 2014 en markanvisningstävling för att hamnen skulle utvecklas. När anbudstiden gick ut hade bara förslaget från Burgsvikens utveckling AB kommit in.

– Det känns väldigt bra att hamnen i Burgsvik nu blir lokalt ägd av en aktör med många spännande idéer och planer som kan bli ett lyft för hamnen och för hela samhället, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S), i ett pressmeddelande.

Flytt av Forum Östersjön

Enligt anbudsförslaget finns bland annat planer på att flytta Forum Östersjön till Burgsvik från Vamlingbo. I det marina centret ska även Gotlands kalkstensfabrik finnas. Hamnen säljs för en halv miljon kronor.

– Vi är mycket glada att vi nu kommit i mål med köpet av Burgsviks hamn. Vi har haft en konstruktiv dialog med regionen och kommer nu att gå vidare med våra utvecklingsplaner, säger Burgsvikens utvecklings AB:s ordförande Håkan Ahlsten.

– Regionen har ingen användning för den hamnen längre. Vi utvecklar andra hamnar, säger Meit Fohlin (S), till SVT Nyheter Öst.

För att försäljningen ska bli verklighet förutsätts regionsstyrelsens godkännande vid deras möte på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.