Foto: Fredrik Sandberg/Johan Nilsson// TT

Region Gotland vill att Migrationsverket öppnar på ön

Uppdaterad
Publicerad

Antalet flyktingar från Ukraina som anländer till Gotland ökar stadigt.

I ett brev till Migrationsverket vill nu regionledningen framhäva bristen att det inte finns någon närvaro från Migrationsverket på ön.

– Just nu behöver vi alla hjälpas åt genom att förenkla så långt det går för de flyktingar som kommer till oss på Gotland. Därför är det mycket angeläget att snabbt hitta lösningar så att Migrationsverket kan erbjuda de som är skyddssökande att registrera sig här på ön, säger regionstyrelsens ordförande, Eva Nypelius (C), i ett pressmeddelande.

En stor del av de ukrainska flyktingarna anländer med färjan från Rostock under helgerna. För att omfattas av massflyktsdirektivet ska personerna registrera sig på något av Migrationsverkets kontor – som endast finns på fastlandet.

Regionledningen ser en risk att dessa människor som är i behov av nödbistånd, bostäder och sjukvård endast ses som turister i lagens mening, om de inte kan ansöka om tillfälligt skydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet