Arkivbild. Foto: Isabell Höjman / TT

Region Östergötland får nationell högspecialiserad vård av vulvacancer

Publicerad

Region Östergötland är en av de fyra regioner som får nationell högspecialiserad vård av vulvacancer. Det beslutade nämnden för nationell högspecialiserad vård 14 december. Den här typen av vård är komplex och får som mest bedrivas vid fem enheter i Sverige.

– Det är ett mycket positivt besked. Den högspecialiserade vården är viktig för Universitetssjukhuset och för hela regionens sjukvård, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M), i ett uttalande.

Regionen har sedan tidigare ett nationellt uppdrag inom det här fältet och tar emot cirka 20 procent av patienterna i landet. Vulvacancer är ovanligt och utgör ungefär fem procent av all gynekologisk cancer, enligt Cancerfonden.

Nationellt högspecialiserad vård i Östergötland

Sedan tidigare har Region Östergötland fått tillstånd för nationell högspecialiserad vård inom området osteogenesis imperfekta (en form av ärftlig benskörhet), av patienter med neuromuskulära sjukdomar samt rekonstruktiv kirurgisk behandling för kvinnor med förlossningsskador.

Dessutom har regionen tillstånd för vård vid svåra brännskador, som övergått från det tidigare systemet med rikssjukvård till modellen för nationell högspecialiserad vård.

Källa: Region Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.