Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är väldigt positivt, men vi har en stor utmaning”, säger Marie Morell om regerings besked. Foto: Hadeel Ibrahim

Region Östergötland får stöd av regeringen – så påverkas varslet

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade regeringen att regionerna ges en förstärkning på 6 miljarder kronor för att klara ekonomin. Region Östergötland får en del av summan, men kommer den att vara till hjälp i frågan om varsel? Hör svaret från Regionstyrelsens ordförande.

– Vi har ett gap och pengarna kommer att minska gapet någonting, men vi har fortfarande 1,5 miljard kvar som vi måste hantera och därför är det viktigt att fortsätta arbeta med att minska kostnaderna, säger Marie Morell, regionråd och ordförande i regionstyrelsen i Region Östergötland.

Sedan tidigare har regeringen beslutat om tre miljarder kronor i stöd till regionerna. Dagens besked med sex ytterligare miljarder innebär totalt 9 miljarder i stöd under 2024. För Region Östergötland innebär det ett tillskott på cirka 270 miljoner kronor.

Vårdkrisen i Östergötland

Detta besked ger lite hopp till orolig vårdpersonal – Vad säger du till dem?

– Det är klart att vi gör allt vad vi kan för att mildra effekterna utav ett varsel. Men vi har ett stort gap och det handlar om stora tal. Tyvärr måste vi göra uppsägningar utifrån det varslet som lagts nu.

Hör mer om hur pengarna ska användas i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Östergötland

Mer i ämnet