Foto: SVT

Coronaviruset – många frågor till smittskyddsläkare

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind har hektiska dagar och får mycket frågor om Coronaviruset just nu. Men hon tycker inte att man i Sverige ska känna oro. Däremot ska man följa utvecklingen och vara vaksam om man ska ut och resa.

– Jag får mycket frågor just nu. Dels från media, men även från vår egen vårdpersonal. De har bland annat frågor om mottagande och hantering av patienter. De här patienterna kan ju dyka upp var som helst, säger Britt Åkerlind.

Regionen följer utvecklingen och meddelar personal inom vården med senaste information.

– Det handlar om när man ska reagera och vilka symptom man ska beaka. Just nu handlar det om symptom i kombination med att man har varit i det drabbade området, säger hon.

”Ska man ut och resa bör man vara lyhörd”

Vidare betonar hon att man i Sverige i nuläget inte behöver känna oro.

– Just nu finns det ingen anledning att känna oro om man befinner sig kvar i Sverige. Ska man ut och resa bör man vara lyhörd, men just nu avråds resor till den provinsen, säger Britt Åkerlind.

Inom Region Östergötland finns beredskap och om ett larm om en hög smittsam person kommer finns högisoleringsenheten på Universitetssjukhuset i Linköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så farligt är Coronaviruset Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet