Julie Tran (C) regionråd och kö på E22 i Söderköping. Foto: Mimmi Moberg och Tobias Holmqvist/SVT

Region Östergötland vill att E22 och Ostlänken högprioriteras

Uppdaterad
Publicerad

Ostlänkens färdigställande och att E22 får en förbifart i Söderköping är två åtgärder som Region Östergötland anser ska högprioriteras i den nationella infrastrukturplanen. Östergötland är ett av sju län som 23 oktober lämnar in en storregional systemanalys till Trafikverket.

– Det är åtgärder som vi vill ska prioriteras i den nationella infrastrukturplanen. Det är en styrka att vi har gått samman med sex andra län och att alla är eniga om vad som ska prioriteras. Tillsammans blir vi en stor aktör gentemot staten, säger Julie Tran (C) regionråd och ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden, i ett pressmeddelande.

En bättre sits

Analysen för Stockholm-Mälarregionen görs om och utvecklas vart fjärde år. Länen som samarbetar är förutom Östergötland: Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro, Södermanland och Gotland. Samarbetet sker genom Mälardalsrådet och kallas En bättre sits, EBS.

Ostlänken

– För oss i Östergötland är det här en viktig plattform för att skapa enighet kring brister och behov i infrastrukturen. Det betyder mycket att vi har fått stöd för Ostlänken och E22 av de andra länen, säger Julie Tran.

Nedan beskrivs Ostlänken på 37 sekunder.

Söderköpings kommun vill ha klar förbifarten ”igår”. Se mer nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostlänken

Mer i ämnet