Region Östergötland lanserar idag en egen app för att prata med läkare via mobiltelefon och surfplatta. Foto: SVT

Region Östergötland lanserar egen läkarapp

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag går det att prata med läkare via mobiltelefon eller surfplatta, men det är också en hjälp för Region Östergötland att spara pengar.

– Det finns en efterfrågan och en förväntan att också den vanliga vården ska kunna nås digitalt, berättar Maria Randjelovic, som är utvecklingschef på Primärvårdscentrum inom Region Östergötland.

Att ladda ner den nya appen är gratis, men ett digitalt läkarbesök kommer precis som ett vanligt läkarbesök att kosta pengar, 200 kronor närmare bestämt.

Bara för enklare diagnoser

All typ av vård kommer naturligtvis inte kunna erbjudas via appen utan den kommer att vara ett komplement.

– Egentligen är det väl så att de flesta läkarbesök kräver en fysisk undersökning för att vara fullgod, säger Maria Randjelovic.

Appen är istället tänkt för åkommor som man exempelvis kan se eller sjukdomar där det räcker med att patienten berättar om symptomen.

Redan tidigare har Region Östergötland testat vårdkontakter via nätet. På vårdcentralen i Boxholm gjordes ett försök förra året.

Ekonomiskt med egen app

Det finns också en ekonomisk vinst för Region Östergötland när man erbjuder en egen vårdapp. De kommersiella appar som finns är ofta kopplade till eller upphandlade av något landsting, annars skulle kostnaden bli för dyr för patienten.

Denna konstruktion gör att om patienten använder en annan app så kommer Region Östergötland att få betala eftersom det räknas som vård i annat landsting. Att istället erbjuda en egen app blir helt enkelt billigare för Region Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.