Foto: SVT

Regler stoppar solenergi

Uppdaterad
Publicerad

Den här månaden genomförs Solenergidagarna i Sörmland och Östergötland. I sommar kommer nya skatteavdrag för den som har solcellspaneler på taket. Men fortfarande sätter reglerna stopp för den som vill producera mer el än man själv gör av med.

Solenergi är Sveriges snabbast växande energislag. 2013 installerades mer än dubbelt så mycket solceller i Sverige som 2012.

Men fortfarande finns regler som sätter stopp för den som vill producera mer el än man gör av med.

– Man får inte producera mer el än man gör av med. Då anses man vara en elproducent och måste ha samma tillstånd som Vattenfall och andra producenter har. Och det blir en dyr historia, säger Henrik Lindkvist som bor i radhus i Lambohov i Linköping.

Vill sätta upp fler

På radhusets tak sitter sedan ett år tillbaka tolv solcellspaneler. Henrik och Jenni Lindkvist skulle gärna ha fler. Men reglerna sätter stopp för det.

– Jag jobbar som ingenjör och ingenjören i mig tycker att det skulle vara mer effektivt att sätta upp fler solceller. Då skulle man få ner styckpriset, säger Henrik Lindkvist.

Han anser att de nuvarande reglerna sätter stopp för utbyggnaden av solenergi. Samtidigt välkomnar han de nya skatteavdrag som riksdagen väntas besluta om i juli. De innebär att den som producerar egen el får göra skatteavdrag på som mest 18.000 kronor per år.

I sin blogg skrev energiminister Anna-Karin Hatt nyligen att den oro som har funnits kring reglerna inte är befogad. ”Vissa har också hävdat att en mikroproducent skulle komma att räknas som näringsidkare och därför behöva redovisa moms. Den bedömningen gör inte regeringen.”

Solenergidagar

Den här månaden är det Solenergidagar i hela Sverige. I Sörmland ordnas föredrag, visningar och informationskvällar, bland annat i Gnesta, Strängnäs och Flen.

I Östergötland var det i dag öppet hus i villor och radhus med solcellspaneler på taket, bland annat hos Henrik Lindkvist.

– Många frågar om det lönar sig, och det vet man ju inte. Samtidigt frågar man sig ju sällan när man köper en ny bil om det lönar sig. Det är klart det är roligt när elräkningen kommer, men man gör det ju också av andra intressen, säger han.

Mer information om solenergidagarna finns på www.solenergidagarna.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer