Torben Königk, forskare på SMHI. Foto: SMHI och Johan Nilsson/TT

Regn i norra Europa har koppling till Stilla havet

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på SMHI har hittat kopplingar mellan förhållanden i subtropiska Stilla havet under våren och hur mycket det regnar på sommaren i norra Europa. Deras prognos säger att det kommer regna lite mindre än normalt i Sverige denna sommar.

– Vi har tittat på cirkulationen i troposfären (det lägsta av lagren i jordens atmosfär, reds anm) och vattentemperaturen väster om Hawaii i Stilla havet, säger Torben Königk vid Rossby Centre på SMHI, som tillsammans med kollegan Ramon Fuentes Franco tagit fram resultaten.

Vädermönster

Norrköping

Flödet går norrut mot Arktis och sedan söderut i Atlanten och ger vissa vädermönster som forskarna nu studerat ungefär ett år.

– Vi har sett samband mellan vad som händer där och vad som senare händer här. Man kan jämför det med att om man ökar vattenflödet i ena änden av ett badkar så händer det saker i andra änden lite senare.

Sommarindelning

Upptäckten gör att SMHI flera månader i förväg kan göra en rätt så träffsäker uppskattning av hur mycket det kommer regna här på sommaren.

– Vi har delat in somrarna i tre typer: normal nederbörd, mindre än normal nederbörd och mer än normal nederbörd.

Forskarna har hållit på i cirka ett år, men de har också tittat på observationer i Stilla havet bakåt i tiden och jämfört med prognoser i Skandinavien. De kan med dessa nya kunskaper förklara cirka 40 procent av den totala variationen av regn under sommaren.

– Vi ser att vi har en rätt så bra prognoskvalitet och antar att den här sommaren kommer det att regna lite mindre än normalt i norr och här i Östergötland kommer det vara normalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet