Butiker på nedre delen av Drottninggatan i Norrköping drabbades av vattenskador efter nattens skyfall. Foto: SVT/Tobias Holmqvist

Regn orsakar översvämningar i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Flera bostäder i Norrköping har fått sina källare översvämmade till följd av ett kraftigt regnoväder som dragit in över staden. Regnovädret fortsätter norrut under lördagen.

Räddningstjänsten har under lördagsmorgonen fått hantera ett 20-tal ärenden. Främst handlar det om vattenskador till följd av det kraftiga regnet.

– Det är vatten som har trängt in i källare och så vidare, säger Jonas Penton på Räddningstjänsten Östra Götaland.

Dessutom verkar ovädret ha fått en hel del automatlarm att utlösas, vilket kräver uppmärksamhet från räddningstjänsten.

– Vi har tre stationer som bara jobbar med det här, så får vi se om vi tar in ytterligare. Vi får prioritera, det är inget livshotande, utan det är (materiella) värden som står på spel, säger han.

Kan klarna upp söderifrån under dagen

Enligt SMHI har det enligt preliminära värden fallit 23 millimeter regn under natten mot lördagen.

– Det har lugnat sig nu. Möjligtvis kan det komma någon enstaka skur under dagen. Under eftermiddagen och kvällen är det allt mer sol, säger Axel Stigborg på vädermyndigheten.

Det är ett stort regnoväder som under tidig morgon ligger över västra Svealand, som rör sig norrut. Enligt Stigborg ser det generellt ut att bli mer ihållande regn och inte de kraftiga skurar som orsakade problem i Norrköping.

– Det ser ut att klarna upp söderifrån under dagen. Det är främst över Norrland det kan dröja kvar under kvällen och natten för norra delen. Det blir växlande molnighet och svalare än det varit den senaste tiden, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.