Naturum vid naturreservatet Tåkern. Foto: Lars Gezelius / Länsstyrelsen

Rejäl bantning av naturvårdsinsatser i Östergötland

Publicerad

Länsstyrelsen får hälften så mycket pengar till skötsel av befintliga naturreservat och andra skyddade områden i år. Det är ett resultat av att årets budget från riksdagen innehåller mindre pengar till dessa områden.

Länsstyrelsen blir alltså tvungen att prioritera sina naturvårdsinsatser 2019.

–Som vanligt så här års har vi upprättat en lista på åtgärder att genomföra under året. Vi får prioritera bland de drygt 400 punkterna på listan, säger Ulrica Swärd, funktionschef för naturskötsel på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Minskade öppettider på Naturum Tåkern

Våtmarkssatsningen som drog igång i fjol kommer läggas ner. Så blir det också med arbetsmarknadsåtgärden naturnära jobb. Naturum Tåkern kommer drabbas av minskad personalstyrka och minskade öppettider.

Gällande nybildningar av naturreservat så minskar anslagen till markägare från 90 miljoner kronor i fjol till 15 miljoner i år.

– I Östergötland står ett 20-tal markägare i kö för att bilda naturreservat. Vi har flera skogsområden där vi kommit överens om ersättning, men där markägarna kommer att få stå på väntelista för att få ersättningen, säger Mikael Norén, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.