Det är få idrottsföreningar som följer rekommendationerna om hjärtscreening. Foto: SVT

Rekommenderad hjärtscreening följs inte av idrottsföreningar

Uppdaterad
Publicerad

Trots rekommendationer så visar en enkätundersökning att endast fyra av 22 föreningar i Östergötland med elitaktiva idrottare genomför hjärtscreening.

Det är Riksdrottsförbundet som rekommenderar att hjärtscreening bör genomföras regelbundet av elitidrottare mellan 16 och 35 års ålder.

Hjärt- och kärlsjukdomar med risk för plötslig hjärtdöd hos idrottare kan upptäckas i tid med hjälp av hjärtscreening, det visar olika vetenskapliga studier. Ändå så är det endast ett fåtal idrottsföreningar med elitaktiva idrottare som genomför hjärtscreening. Det skriver några läkare tillsammans i en artikel i Läkartidningen.

Orsaken är flera, visar svaren i enkätundersökningen. Bland annat så verkar ekonomin och storleken på föreningen ha betydelse, samt att det finns en bristande kunskap om rekommendationerna och om och hur screening praktiskt kan genomföras.

Av de 22 föreningarna i Östergötland som deltog så var det endast fyra föreningar som genomförde hjärtscreening, och enligt läkarna så finns det inte anledning att tro att Östergötland skiljer sig från övriga län i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.