Foto: SVT

Rekord för industridagen i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Idag samlades nationella företrädare för industrin i Linköping. Rekordmånga besökte industridagen som anordnades i en hangar vid Linköpings flygplats.

Det var under stort säkerhetspådrag som många höjdare inom industribranschen idag besökte Linköping. Temat för dagen var Människan i digitaliseringen.

På plats fanns också jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) för att dela ut industrins jämställdhetspris som i år gick till Domsjö fabriker.

Industrin är en bransch där jämställdheten släpat efter och Caroline Söderqvist, som arbetar som helikoptertekniker, håller med om att det behövs mer kvinnor inom industrin.

– På min arbetsplats är vi två kvinnor av 30 i personalen, så vi är ganska underrepresenterade. Och så är det nog generellt om man ska se till hela branschen. Jag tror att alla företag är intresserade av att anställa fler kvinnor, säger hon.

Helikoptertekniker Caroline Söderqvist Foto: SVT

Vad kan tjejer jobba med?

En som länge varit verksam inom branschen är Östergötlands lanshövding. Hon menar att det är en utbildningsfråga och att fler kvinnor behöver skola sig inom industrin.

– Man kan inte rekrytera fler kvinnor än vad som finns, och där handlar det redan om värderingar i förskolan och hos föräldrar. Vilka möjliga jobb kan jag ha som tjej? Mina föräldrar hade inga fördomar om vad kvinnor kunde jobba med, så när jag valde att bli bergsingenjör var det en ganska självklar sak, säger landshövdning Elisabeth Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.