Allt tommare i virkeshyllorna och priserna höjs Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Rekordmånga bygglovsansökningar

Uppdaterad
Publicerad

De flesta kommuner i Östergötland har fått in fler bygglovsansökningar än någonsin tidigare, något som leder till att handläggningstiderna förlängs.

Norrköping, Linköping, Mjölby och de flesta andra kommuner i Östergötland har fått rekordmånga ansökningar om bygglov det senaste året och fler telefonsamtal än vad man haft tidigare:

– Belastningen har ökat otroligt mycket, framförallt småärenden som frågor om uterum och altaner, säger Johan Älvedal som är verksamhetschef för bygg- och miljökontoret i Åtvidaberg.

Där syns ökningen inte i bygglovssiffrorna för ifjol, men i år har ärendena ökat kraftigt och anmälningarna om att bygga så kallade Attefallshus har mer än fördubblats.

Rekord också på Gotland

På Gotland började man märka den stora ökningen i höstas och nu under våren har man fått in 50 procent fler ansökningar om bygglov än vad man hade ifjol. Den ökade arbetsbördan för kommunerna gör att handläggningstiderna ökar.

Elin Lindqvist, enhetschef för Bygglov i Norrköping, berättar att den genomsnittliga handläggningstiden för bygglovsärenden ifjol var 20 dagar och att den nu gått upp till 22 dagar.

Brist på virke

Det stora intresset för att bygga gör också att många virkestyper börjar ta slut på byggvaruhusen, samtidigt blir virket dyrare, mer om det i inslaget ovan.

Christian Nielsen som är marknadsanalytiker på Skogsindustrierna säger att en orsak till att virkespriserna ökat så i världen är att Kanada, som är den största tillverkaren, drog ner sin produktion kraftigt förra våren, eftersom man trodde att pandemin skulle göra att efterfrågan minskade, men det blev tvärtom.

Sverige har tidigare exporterat 70 procent av sina sågade trävaror, men den andelen har nu ökat till 75 procent och exportpriserna har ökat med närmare 40 procent på ett år.

Bygglovsärenden i Östergötlands kommuner

Här är hur många fler/färre ärenden kommunerna i Östergötland hade ifjol jämfört med 2019:

1. Mjölby* +25%

2. Ydre* +24%

3. Norrköping* +21%

4. Linköping* +16%

5. Söderköping* +16%

6. Kinda* +14%

7. Boxholm* +8%

8. Vadstena* +6%

9. Valdemarsvik +4%

10. Finspång +3%

11. Motala +-0%

12. Åtvidaberg -3%

13. Ödeshög -18%

* Kommuner som aldrig tidigare haft så många bygglovsärenden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.