TBE överförs till människor huvudsakligen via fästingbett. Foto: Erlend Aas/TT

Rekordmånga smittade av TBE i Östergötland och på Gotland i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Under juni till augusti i år rapporterades rekordmånga fall av TBE i Östergötland och på Gotland till Folkhälsomyndigheten.

Det visar myndighetens preliminära siffror över antalet rapporterade fall av TBE för juni, juli och augusti i år. I Östergötland har man haft 19 fall och på Gotland tre, vilket är den högsta siffran för de bägge länen sett till de senaste tio åren.

– Vi har sett en ökande trend sedan 80-talet, men de tre senaste åren har det varit betydligt mer än förväntat, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Kartlägger smittade

I Östergötland följer man utvecklingen noga och försöker kartlägga var personerna blivit smittade.

– Det är framförallt i västra och centrala delen av länet som folk smittas, men vi har även något fall i Söderköping i år, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare hos Region Östergötland till SVT.

Olika faktorer bakom ökning

Det finns ingen enkel förklaring till varför antalet fall av TBE ökar. Sannolikt är det ett komplicerat samspel mellan olika faktorer, som vädret och förekomsten av fästingar och de så kallade reservoardjur, främst möss och sorkar, som bär på viruset.

Men det kan också ha en orsak i vårdens sätt att jobba.

– Det kan också vara en effekt av en större kunskap och att man tar prov på det här, säger Britt Åkerlind.

Fästingar gillar klassiskt sommarväder

Att det finns fästingar på en plats betyder inte att det nödvändigtvis finns TBE, men en stark fästingsommar påverkar antalet insjuknade.

– Generellt sett gillar fästingar klassisk svensk sommar med blandat väder. Blir det allt för torrt kryper de ner i jorden för att skydda sig. Men ändå gick inte siffrorna ner så mycket under fjolårets väldigt varma sommar, säger Marika Hjertqvist.

Fakta: TBE

  • TBE (tick borne encephalitis) yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk och ibland kramper och förlamningar.
  • De flesta blir helt återställda men upp mot 30 procent får långdragna eller till och med bestående besvär i form av uttalad trötthet, minnesstörningar och i sällsynta fall förlamningar.
  • Dödsfall kan förekomma men är mycket sällsynta. Smittan överförs till människor huvudsakligen via fästingbett. Till skillnad från borrelia är det möjligt att vaccinera sig mot TBE.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.