Arkivbild. Foto: Björn Larsson Ask / SvD / Scanpix

Rekordmånga har personlig registreringsskylt

Publicerad

Aldrig tidigare har så många haft personlig registreringsskylt på sitt fordon. I Östergötland finns nu 831 sådana skyltar och på Gotland 120 stycken.

Under 2021 beviljades 126 nya personliga skyltar i Östergötland och 28 nya på ön. I hela landet finns nu 23 869 personliga registreringsskyltar.

– Det är personnamn som är den vanligaste teckenkombinationen när man ansöker om personliga skyltar. Vanligt är också namn eller beteckningar på olika bilmodeller, men där sätter ofta bilmärkesinnehavaren stopp då det krävs godkännande från dem, säger Daniel Augustini, tillförordnad sektionschef på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Att skaffa en personlig skylt kostar 6 200 kronor och en gäller i tio år. Möjligheten att skaffa den här typen av skylt infördes 1988 och större delen av den summan går till åtgärder för att höja säkerheten i trafiken, enligt Transportstyrelsen.

Även andelen ansökningar som får avslag har ökat kraftigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer