Ansökningar om skyddsjakt på dovhjort ökar i Östergötland. Foto: SVT

Rekordmånga vill skjuta dovhjort

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga ökningen av dovhjortar i Östergötland gör att alltfler ansöker hos länsstyrelsen om skyddsjakt.

– Vi får in ansökningar varje vecka, berättar Markus Grenestam som är vilthandläggare på länsstyrelsen i Östergötland.

De som ansöker är i första hand lantbrukare som får sina grödor uppätna av djuren. Hittills i år har man fått 62 ansökningar om skyddsjakt, under samma period ifjol hade 14 ansökningar kommit in. Den ordinarie jakten drar igång i september, men många anser att de får för stora skador på sina odlingar för att vänta så länge.

Ökning med 300 procent

Statistik från jägarförbundet visar att antalet skjutna dovhjortar i Östergötland ökat från runt 3000 för tio år sedan, till runt 12 000 de senaste åren och eftersom skjutna dovhjortar inte måste rapporteras så kan siffrorna vara mycket högre än så. Markus Grenestam säger att det är siffror som visar hur kraftigt dovhjortsstammen har vuxit. Under samma tidsperiod har till exempel antalet skjutna älgar i området minskat från 2500 till 1700.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.