Foto: Jessica Gow/TT

Rekordstor ökning av indragna studiebidrag – CSN: ”Kontinuerlig ökning”

Publicerad

Under senaste läsåret fick fler gymnasieelever än något tidigare år sitt studiebidrag indraget. Totalt fick 34 600 elever, eller 9,8 procent, studiebidraget indraget, vilket är den högsta siffran någonsin.

Det är nya siffror från Centrala studiestödnämnden, CSN, som visar att andelen gymnasieelever som blir av med studiebidraget på grund av ogiltig frånvaro är högre än någonsin.

Bortsätt från pandemiåren har andelen elever som fick sitt studiebidrag indraget på grund av ogiltig frånvaro ökat i flera år.

Ökning under 15 år

– Om vi undantar pandemiåren så har vi under de senaste 15 åren sett en kontinuerlig ökning av elever som får studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro, säger Peter Engberg, analytiker på CSN.

På Gotland fick 13 procent av gymnasieeleverna indraget studiebidrag under läsåret 2022/2023 vilket motsvarar 236 elever. Även Mjölby har många elever, 12,8 procent, med indraget studiebidrag. Det motsvarar 129 elever. 

Kommunen med minst andel indragna studiebidrag i Östergötland var Söderköpings kommun med 4,9 procent av eleverna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.