Foto: Arkivbild

Rekordtidig sparrisskörd på Gotland

Publicerad

Det soliga vädret på Gotland har gjort att sparrissäsongen har startat ovanligt tidigt i år. Odlaren Tomas Pettersson vid Stenhuse Gård i Sanda såg den första knoppen komma upp ur jorden redan i slutet på mars.

Den första april hade de första sparrisarna vuxit 5-10 centimeter.

– Jag har aldrig sett sparrisen komma upp så tidigt förut, berättar Tomas Pettersson för SVT Nyheter Öst.

Solen är grejen

Sparrisen som odlas är av sorterna Prima Verde och Gijnlim och de odlas i en tunnel av transparent plast som omgärdar raderna. Är solen framme så blir det runt 25 grader i tunnlarna trots att det bara varit mellan 5-10 grader i luften.

– Vi har använt den här tekniken i flera år och det krävs att det är soligt för är det mulet så blir det inget märkbart resultat, säger Tomas Pettersson.

200 kronor kilot

Tunnlarna är en dyr investering och kräver en del jobb berättar Tomas Pettersson men så här års är sparrisen hett eftertraktad och Tomas räknar med att kunna ta runt 200 kronor kilot i sin gårdsbutik.

Jordgubbar i maj

Den soliga Gotlandsvåren kommer även att innebära en tidig jordgubbspremiär i år enligt Tomas Pettersson.

– Jag tror att vi kommer att ha våra första jordgubbar redan den 20 maj. Det är hur lätt som helst att odla dem i år, säger en nöjd Tomas Pettersson. Problemet är att försök hålla dem fram till midsommar som ligger sent i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer