Musselodling i Sankt Annas skärgård. Foto: SVT

Renare Östersjön med hjälp av musslor

Publicerad

Med ny teknik har SLU lyckats få fler musslor att växa till sig i försöksodlingar i Östergötland skärgård.

Musslorna är viktiga för att de kan hjälpa till att rena Östersjön från övergödning. Tanken är också att de ska kunna ge exemelvis fiskare en binäring till fisket.

Det nya i de musselodlingar där testet genomförts är att den yta som musslorna växer på rymmer fler musslor.

– Förut har man använt teknik från Västerhavet, som är anpassad för stora musslor. Då måste man ha ganska kraftiga grejor och det betyder att ytan blir ganska liten där musslorna kan växa, säger Anders Kiessling, professor i akvakultur vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Vid försöken i Sankt Annas skärgård så har man använt en sorts rep med många små strån där musslorna kan växa. Den typen fungerar inte med större musslor eftersom stråna är för veka för stora musslor.

Huvudtanken är att använda musslorna för att rena Östersjön från fosfor och kväve. För att det ska bli ekonomiskt lönsamt är det dock bra om det går att hitta andra användningsområden. Idéer finns om att använda musslorna som del i foder till såväl fisk som höns.

De nu sammanställda resultaten från SLU tyder på att odlingar skulle kunna gå runt ekonomiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.