Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är fackets exempel på hur restaurangpersonal kan utnyttjas Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/Fredrik Sandin Carlsson

Facket: Restaurangbranschen särskilt utsatt

Uppdaterad
Publicerad

En restaurangägare i Norrköping är häktad misstänkt för människoexploatering – en ny lag som ännu inte lett till några fällanden i domstol. Enligt hotell- och restaurangfacket är deras bransch särskilt utsatt för den här typen av brottslighet.

– Det är ganska grovt skulle jag vilja påstå, inte minst när det kommer till arbetskraftsinvandring. Vi har fått flera vittnesmål som säger att man kommer hit för att allt från inte få lön, få jobba tredubbla pass eller att man på pappret får schyssta löner, men att arbetsgivaren följer med till bankomaten för att ta hand om pengarna kontant, säger Per Persson vid hotell- och restaurangfacket.

Han känner dock inte till några fall inom hans skrå där den nya lagen tillämpats.

– Det är inget jag känner igen, men jag kan tänka mig att det kan hänga ihop med arbetskraftsinvandring. Att arbetsgivare säljer arbete åt folk som kommer från tredjeland och utnyttjar dem ibland hänsynslöst under rena slaverivillkor. Om det är så att den här lagen skyddar mot de som utnyttjar människor på det sättet är det oerhört tacknämligt, säger Per Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer