Först och främst gäller avdraget för dem som rider eller tar lektioner på ridskola. Foto: TT/Magnus Hjalmarson Neideman

Ridning och golf omfattas av friskvårdsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen står det nu klart att också sporter som exempelvis ridning och golf numer ska omfattas av friskvårdsbidraget.

Tidigare har bland annat ridning, golf och utförsåkning inte ingått i friskvårdsbidraget, eftersom det inte klassats som enklare form av motion då det bland annat krävt dyrare utrustning, skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

– Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån. Det här innebär till exempel att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidrag till det, säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket.

Gäller dem som tar lektion på ridskola

Avdraget gäller för dem som rider eller tar lektioner på ridskola. När det gäller personer som tar ridlektioner med egen häst är det oklart.

– Vi måste analysera domen och se hur långt vi kan sträcka ut skattefriheten. Här är det i nuläget mer tveksamt, säger Pia Blank Thörnroos.

Nyheten tas med stor glädje emot på Östergötlands ridsportförbund.

– Det är jätteroligt det här är ju någonting som alla har jobbat för en längre tid, säger Anette Tholf, konsulent vid förbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer