Ridskolechefen Lotta Jonsson berättar att känslorna pendlar: ”Man blir ledsen, berörd, arg och frustrerad”. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Ponny sköts ihjäl under ridläger: ”Hoppas att vi kommer kunna känna oss trygga här”

Uppdaterad
Publicerad

På ridskolan i Hageby i Norrköping kämpar ridlärare, elever och stallpersonal med att hitta glädjen och tryggheten efter att ridskolehästen Bella hittades skjuten i hagen. Nu vill man begränsa insynen till området.

– Man skulle vilja ta bort själva insynen mot hagen och upp mot stallplanen, säger ridskolechefen Lotta Jonsson, när hon visar den hage där ridskolehästen Bella hittades skadad i juni.

Äppelhagen, som hagen heter, används inte sedan det inträffade. Men den skulle behövas då trycket på övriga beten blir hårt. Ett plank eller någonting som skärmar av betet som vetter mot stadsdelen Hageby skulle öka tryggheten förklarar hon.

– Det är ju mycket som rör sig och händer här, säger Lotta Jonsson.

I juni vid 15-tiden, mitt under ett ridläger, hördes en smäll och en av ridskolehästarna i hagen var skadad.

– En stalltjej berättade att de sett en häst med blod på magen. Någon hade skjutit Bella och kulan hade gått så långt in i buken att hon fick avlivas, berättar Lotta Jonsson.

”Jag trodde inte det var sant”

Saknaden efter Bella är stor och i klubbhuset har en vägg prytts med teckningar, dikter och foton av hästen Bella som var 19 år och hade funnits på ridskolan i många år.

En minnesplats har skapats i klubbhuset. Foto: Lovisa Gelin/SVT

– Jag trodde först inte att det var sant. Jag fick en chock. Bella har alltid funnits här så att hon var borta kändes jättekonstigt, säger Nathalie Nilsson som är skötare, stallvärd och elev på Hageby ridklubb.

Ridskolan har tidigare drabbats av flera anlagda bränder.

– Ibland är man väldigt ledsen och berörd och ibland är man arg. Ibland blir man frustrerad för att man inte tycker att det händer så mycket, säger Lotta Jonsson.

Representanter från kommunen ska i veckan diskutera säkerheten med ridklubben.

Lotta Jonsson, ridskolechef Hageby ridklubb, och Nathalie Nilsson, stallvärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.